Zit met Pit - Verhaal van Pietje Pit

Zit met Pit!

Zit met Pit! door Gezondheidscentrum Uden:
een interactief en speels lesprogramma waarmee wij op school - samen met kinderen, leerkrachten en ouders - werken aan een gezonde zithouding en beweeggedrag bij computergebruik

Zit met Pit!
 

Wat is - en waarom - Zit met Pit!?

Kinderen spelen en leren steeds meer digitaal en brengen dus meer tijd zittend door. In onze praktijk zien we dat kinderen vaker en jonger klachten ontwikkelen en een scheve, kromme houding. Wij merken dat kinderen vaak te veel of te lang gamen / computeren en dat doen in een foute houding.  Er wordt  te weinig aan (tussendoor) bewegen gedaan, met alle gevolgen van dien.

Het gebruik van computers is niet meer weg te denken en dit vraagt om extra bewustwording van houding en beweeggedrag. Wij dragen hier graag ons steentje aan bij en daarom is onze kinderpraktijk met trots Zit met Pit!-praktijk. Onder andere vanuit dit keurmerk geven onze Zit met Pit-therapeuten op basisscholen en middelbare scholen in de regio Uden - Oss spelenderwijs en interactief voorlichting aan kinderen en leerkrachten. Deze voorlichting gaat over de juiste houding en gezond gedrag met betrekking tot zitten, bewegen en computergebruik. Niet alleen de kinderen en leerkrachten krijgen handvatten, maar ook de ouders. Het versterkt en inspireert elkaar als kinderen overal dezelfde boodschap krijgen: Zit met Pit!
 

Het Zit met Pit!-lesprogramma voor de groepen 5 en 6

Het lesprogramma van Zit met Pit! is in eerste instantie ontwikkeld voor de groepen 5 en 6. Dit is een leeftijdscategorie waarbij een sterke basis gelegd kan worden met betrekking tot de juiste (zit)houding en gezond beweeggedrag. De Zit met Pit-therapeut komt 3 tot 4 keer een uur les geven. Daarbij komt ondermeer aan de orde hoe je lichaam in elkaar zit (wervels en spieren), hoe je de juiste houding aanneemt als je met je computer of tablet werkt terwijl je zit en wat het belang van bewegen daarbij is. Daarnaast maken de kinderen in de klas een digitale toets in spelvorm, waarbij de informatie herhaald wordt. De kinderen krijgen een vrolijk gekleurd werkboekje met oefeningen en tips, dat ze ook mee naar huis kunnen nemen. Het is de bedoeling dat de leerkracht vooraf en achteraf een test afneemt, zodat ook het resultaat te meten valt. 

De kracht van het programma zit in het overdragen van informatie op het niveau van het kind, werkend met metaforen en vooral herhaling. Hierdoor gaan kinderen automatiseren en hoeven zij uiteindelijk niet meer na te denken over de juiste houding en hoe vaak ze moeten bewegen. Dit wordt versterkt omdat zowel kinderen, leerkrachten en ouders met het thema aan de slag gaan. Kinderen krijgen zo overal dezelfde boodschap en zo zal het zit- en beweeggedrag een gewoonte worden.
 

Keurmerk & Gezonde School

Zit met Pit!... Een professioneel programma, ontwikkelt en uitgedragen door zorgprofessionals, waardoor het past binnen het onderwijscurriculum. Bovendien is het programma opgenomen als interventie binnen het keurmerk 'De Gezonde School'. De school krijgt het Zit met Pit!-keurmerk waarmee de school zich met trots kan profileren. En de kids kunnen trots zijn op hun eigen Zit met Pit!-diploma.
 

Workshops voor de groepen 3-4 tot en met 8 en voor de middelbare school

Ook de jongere groepen beginnen meer te werken op computer, laptop of tablet. We constateren dat in de hogere groepen van de basisschool, maar ook in de brugklas of hoger, kinderen vaak niet de juiste houding kennen of geautomatiseerd hebben. Daarom heeft onze kinderpraktijk ook houdingsworkshops ontwikkeld. In drie kwartier wordt spelenderwijs en interactief met de kinderen doorgenomen hoe het lichaam in elkaar zit, waar je qua houding op moet letten en wat het belang is van (tussendoor) bewegen. Herhaling en automatiseren is hierbij belangrijk en daarom is een herhaling van de workshop ons advies. Sowieso is herhaling in de klas van belang en daarom krijgen leerkrachten  handouts en tips met beweegoefeningen en energizers, de kinderen krijgen een onthoudrijmpje. Deze manier van werken heeft als bedoeling dat een juiste houding en beweging uiteindelijk geautomatiseerd wordt door de kinderen.
 

Voorlichting voor leerkrachten en ouders

Voor het automatiseringsproces is het belangrijk dat leerkrachten en ouders weten waar ze op moeten letten met betrekking tot houding en bewegen. Daarom geven wij ook training en voorlichting  aan ouders en leerkrachten. Zo kunnen ze kinderen beter sturen en tips geven en ze steken er zelf ook wat van op! 
 

Interesse en/of meer informatie?

Meer informatie vindt u op www.zitmetpit.nl.
 

Interesse in het Zit met Pit!-programma? Bijvoorbeeld als u verbonden bent aan een school  als leerkracht, intern begeleider, directie of ouder. Wij vertellen u graag vrijblijvend meer over het programma, de mogelijkheden en de kosten. 
 

Of wilt u uw kind aanmelden voor individuele therapie, omdat er problemen zijn met houding? Onze kinderfysiotherapeuten of kinderergotherapeuten helpen graag! 

 

 

 


Naar boven

Bel mij terugGezondheidscentrum Uden https://plus.google.com/b/111259946561989379830/111259946561989379830
Velmolenweg 77 Uden, Noord-Brabant 5401 HL Netherlands
Phone: 0413268883