Orthomoleculaire therapie Uden

Orthomoleculaire natuurgeneeskundige therapie

Orthomoleculaire therapie

Wat is orthomoleculair natuurgeneeskundige therapie

Welke klachten

Behandeling volgens de 5 natuurgerichte principes:
-> energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche

Behandeling door de orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut
Kosten en vergoeding orthomoleculair natuurgeneeskundige therapie

 

 

Wat is orthomoleculair natuurgeneeskundige therapie

Orthomoleculair komt van het Griekse woord 'orthos' (goed, juist) en het woord moleculen (de bouwstenen van ons lichaam). In 1965 publiceerde Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar, voor het eerst de term orthomoleculaire geneeskunde in het wetenschappelijk tijdschrift Science. In de orthomoleculaire therapie wordt er op basis van de 5 natuurgerichte principes naar gestreefd het lichaam te voorzien van een optimale en juiste hoeveelheid van natuurlijke stoffen. Gezondheid begint namelijk bij een optimale voeding van de cellen in het lichaam, want zonder goede voeding, geen gezond lichaam. Er moet sprake zijn van de aanwezigheid van voldoende voedingsstoffen als koolhydraten (suikers), vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en aminozuren, en juist afwezigheid van afvalstoffen, toxinen enz.

 

Welke klachten

 • Preventieve gezondheid
 • Prikkelbare darmsyndroom: IBS
 • Buikpijnklachten
 • Hoofdpijnklachten
 • Onverklaarbare (pijn)klachten
 • Huidklachten: eczeem, acne, psoriasis
 • Hormonale disbalans
 • Chronische ontstekingen
 • Chronische vermoeidheid
 • Somberheid
 • Lusteloosheid
 • Lage weerstand / verminderd immuunsysteem
 • Concentratieproblemen
 • Voedingsintolerantie en –allergieën
 • Stress

 

Behandeling volgens de 5 natuurgerichte principes

De orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut werkt volgens de holistische visie dat alles met elkaar is verbonden. Dat houdt in dat er niet alleen naar de specifieke klacht wordt gekeken, maar naar het totaalplaatje van uw lichaam. Hierbij wordt altijd vanuit de volgende 5 principes naar de klacht gekeken:

 

 1. Energie
 2. Prikkeloverdracht
 3. Drainage
 4. Voeding
 5. Psyche

 

De som van deze vijf natuurgerichte principes leidt tot een betere gezondheid. Energie is hierbij altijd de basis is voor het functioneren van het menselijk lichaam.

 

Energie

Als er blokkades zijn in het energiesysteem van het lichaam, kan de energie niet goed doorstromen. Dit heeft invloed op de prikkeloverdracht in ons lichaam, het afvoeren van ‘giftige’ stoffen en de juiste opname van voedingswaarden. Dit kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

 

Prikkeloverdracht

Het zenuwstelsel is het communicatiesysteem van uw lijf en geeft informatie (prikkels) door aan  uw hersenen en andere delen van uw lijf. Blokkades in de energiestroom kunnen leiden tot storing in deze prikkeloverdracht waardoor organen en weefsels ontregeld kunnen raken. Dit benadeelt het zelfherstellend vermogen van het lichaam en kan leiden tot klachten.

 

Drainage

Ons lichaam wordt dagelijks geconfronteerd met ‘giftige’ stoffen, zoals afvalstoffen, hormonen, straling en ook negatieve emoties en stress. Er is veel energie nodig om deze stoffen af te voeren (drainage). Onvoldoende afvoer van deze stoffen beïnvloedt het interne communicatienetwerk en hiermee het helings- en reinigingsproces van het lichaam. De orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut ondersteunt dit proces door de drainage te stimuleren door manuele massage of door technieken uit de oedeemtherapie. Ook het drinken van water, de juiste voeding en bepaalde voedingssupplementen brengen de drainage op gang.

 

Voeding

Een orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut schenkt veel aandacht aan voeding, welke keuzen daarin worden gemaakt en kijkt ook naar de kwaliteit van de voeding. Veel welvaartsziekten ontstaan namelijk door de slechte kwaliteit van veel voeding. Ook is van belang hoe het voedsel wordt klaargemaakt en hoe het wordt gegeten. Denkt u hierbij aan goed kauwen, niet te snel eten, niet wegspoelen met water of andere dranken. Ook zal ieder mens voeding anders opnemen, de zogenaamde biochemische individualiteit. Soms wordt (gezonde) voeding die eerst goed voor u was, later niet meer goed verdragen door uw lichaam, wat invloed heeft op het functioneren van het lichaam.  

 

Psyche

De mentale gesteldheid wordt beïnvloed door uw energiehuishouding en andersom kan een verstoorde energiestroom leiden tot psychische klachten. Negatieve emoties, denk- en gedragspatronen en stress blokkeren het genezingsproces van het lichaam. De orthomoleculair therapeut begeleidt bij de bewustwording hiervan, geeft advies over benodigde verandering van leefstijl en verwijst waar nodig door naar passende begeleiding.  

 

Behandeling door de orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut

Tijdens de intake en het onderzoek spoort de orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut energieblokkades op. Zij kan al veel informatie halen uit het (intake)gesprek met u en daarnaast meet zij energieverstoringen met behulp van de prognostest ofwel vegatest. Hiermee kunnen ook de toxische belasting, voedingswaardetekorten en emotionele verstoringen opgespoord worden. De orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut kan bepalen hoe de opname is van diverse voedingsstoffen. Ook kan er ontlastings- en bloedonderzoek plaatsvinden dat naar een speciaal laboratorium (RP Vitamino Analytic) opgestuurd wordt; hieraan zijn extra kosten verbonden. 


Op basis van de bevindingen stelt de orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut een behandelplan op maat voor u op. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 3 pijlers: voeding, beweging en stressmanagement. Dit bestaat veelal uit het geven van gericht voedingsadvies en het eventueel aanvullen van tekorten met voedingssupplementen zodat de kwaliteit van de cellen kan herstellen. Gebruik van extra vitaminen en mineralen naast de normale gevarieerde voeding geeft 70% minder kans op welvaartziekten. Voedingssupplementen mogen echter niet gezien worden als vervanging van de dagelijkse gevarieerde voeding. 

 

 

Gemiddeld bestaat een behandeltraject uit 2 tot 6 behandelingen, om de 6-8 weken. Hierbij wordt steeds met u geëvalueerd en waar nodig wordt het behandelplan bijgesteld.

 

Kosten en vergoeding orthomoleculair natuurgeneeskundige therapie

Een intake Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie kost € 98,= en duurt ongeveer een uur. Een vervolgconsult  kost € 73,50 en duurt ongeveer 45 minuten.

 

Behandeling valt onder Alternatieve Zorg. Onze orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut Niels Derks is aangesloten bij de beroepsorganisatie voor natuurgeneeskundigen BATC: de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument. De BATC zorgverlener wordt niet vergoed door de VGZ-groep (incl. iptiQ), DSW, Pro-Life, de Amersfoortse en Zorg en Zekerheid.

  

 


Naar boven


Ons team

Niels Derks
Niels Derks Natuurgeneeskundig Orthomoleculaire Therapeut

Bekijk ons hele team
Contact
Gezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Uden