Oedeemtherapie Uden

Oedeemtherapie

Oedeemfysiotherapie bij Gezondheidscentrum Uden
 

Oedeemfysiotherapie

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel, waardoor er een verstoord evenwicht ontstaat tussen de aan- en afvoer van vocht. Hierdoor ontstaat een pijnlijk of tintelend gevoel, het gevoel van spanning of stuwing van de huid en het betrokken lichaamsdeel neemt in omvang toe. Het geeft verder beperking in de bewegingen en veroorzaakt vermoeidheid en een zwaar gevoel. Begrijpelijk is dan ook dat al deze symptomen ook beperkingen geven in het dagelijkse leven en kunnen leiden tot infecties en huidaandoeningen. Lymfoedeem kan op verschillende plaatsen van het lichaam ontstaan zoals in de benen, armen, voeten of buik.

We onderscheiden de volgende vormen van lymfoedeem:

  • primair lymfoedeem. Dit is een aangeboren vorm ten gevolge van een niet goed functionerend of onvoldoende aangelegd lymfsysteem. Er kan sprake zijn van minder lymfevaten, maar ook van een minder goed functioneren van deze vaten. Soms openbaren de symptomen zich al voor het 18e levensjaar en de wat mildere vorm pas daarna.
  • secundair lymfoedeem. Deze vorm ontstaat als gevolg van beschadiging tijdens een operatie of als de lymfeklieren in de oksel zijn verwijderd na borstkanker. Ook komt het voor na verwijdering of bestraling van de lymfeklieren in de buik of lies.
  • Lymfoedeem kan ook ontstaan als er meer lymfevocht wordt aangemaakt dan het lichaam kan afvoeren, bijvoorbeeld bij een infectie of als het heel warm weer is.

Het is goed om alert te zijn bij de eerste verschijnselen van lymfoedeem. Vaak denk je bij wat zwelling van een lichaamsdeel niet direct aan lymfoedeem. Er verandert wel iets, maar het is vaak onbekend of men zich daar dan zorgen over moet maken. Het blijft ook lastig te voorspellen of iemand lymfoedeem zal ontwikkelen, ook omdat het moment en de manier waarop voor iedereen verschillend is. Toch is het goed om alert te blijven als men tot de risicogroep behoort.
 

Behandeling oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut maakt gebruik van de verschillende behandelmogelijkheden of een combinatie daarvan.

  • manuele lymfdrainage. Deze specifieke massagetechniek is gericht op het verhogen van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Er wordt in de goed werkende delen van het lichaam ruimte gemaakt om lymfe uit het probleemgebied te ontvangen. Daar vandaan kan het dan in de bloedsomloop/ circulatie worden opgenomen. Littekens of hardnekkige plaatsen van verbindweefseling kunnen de afvoer belemmeren. De oedeemfysiotherapeut gebruikt specifieke handgrepen om het weefsel zacht en soepel te maken omdat dit de ontstuwing van het oedeemgebied bevordert.
  • compressietherapie. Hierbij worden zwachtels of bandages aangelegd. Hierdoor ontstaat er een constante druk van buiten af om het uittreden van vocht tegen te gaan en de afvoer van lymfe te ondersteunen. Deze zwachtels worden aangebracht als er nog een onstabiele situatie is in de waterhuishouding. Als er een stabiele omvang van de arm of het been is bereikt kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten.
  • lymfetaping. Deze specifieke tape wordt aangebracht en heeft een liftende werking. Het verbetert de onderhuidse circulatie en bevordert de afvoer van lymfevocht.
  • oefentherapie. Wanneer er bewegingsbeperkingen zijn ontstaan omdat de spierkracht en bewegingsmogelijkheden zijn afgenomen is het mogelijk door oefeningen de functie van de ledematen weer te verbeteren.

Een goede voorlichting is belangrijk. De oedeemfysiotherapeut zal u informeren over voeding, huidverzorging, zelfhulp en preventie. Zo kunt u zelf aan de slag gaan en wordt u begeleidt in het weer opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
 

Vergoeding Oedeemtherapie

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering en de vervolgbehandelingen uit de basisverzekering. Bij vragen hierover kunt u contact opnemen met uw zorgverzekering of met de assistente van onze praktijk.

 


Naar boven


Ons team

Bianca Peters
Bianca Peters Fysiotherapeut - Oedeemtherapeut - Aangesloten bij Claudicationet - Acupuncturist (NVA) - Dry Needling - Medical Taping

Bekijk ons hele team
Contact
Gezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Uden