Zindelijkheidsproblemen kleuter

Zindelijkheid

Zindelijkheidsproblematiek bij kleuters

Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 tot 3 jaar zult u langzaam aan beginnen met het trainen van de zindelijkheid van uw zoon of dochter. Het is fijn als uw kind zindelijk is zodra het naar de kleuterklas gaat. De meeste kinderen zijn in principe eerst zindelijk voor ontlasting en daarna voor plas. Meestal verloopt het zindelijk worden vrij vanzelfsprekend, maar er kunnen meerder factoren zijn die een rol spelen wanneer dit niet zo is. Misschien is de zindelijkheidstraining te vroeg begonnen, zijn er terugkerende blaasontstekingen of houdt uw kind plas en ontlasting onnodig op. 
 

De meest voorkomende problemen die u als ouder kunt tegenkomen bij het zindelijk worden zijn:

  • verlies van urine (druppelverlies tot het verlies van de hele plas)
  • verlies van ontlasting
  • vaak moeten plassen
  • moeizaam plassen of poepen
  • verstopping
  • angst om te plassen of poepen
  • steeds terugkerende blaasontstekingen
  • bedplassen


Al deze klachten kunnen een grote invloed hebben op het leven van een kind en het gezin. Het is zinvol niet te lang te wachten met het maken van een afspraak. In onze kinderpraktijk kunt u met uw kleuter vanaf circa 3,5 jaar terecht voor de begeleiding van problemen op het gebied van de zindelijkheid overdag. Vanaf de leeftijd van 6-7 jaar begeleiden wij ook bij bedplassen.  
 

Ons kinderteam zal goed kunnen beoordelen hoe het probleem verholpen kan worden. In ons kindergezondheidscentrum werkt het kinderteam vanuit twee invalshoeken aan zindelijkheidsproblematiek. Bij problemen rondom het kinderbekkenbodem begeleidt de kinderbekkentherapeut en bij het niet voelen van aandrang kan de sensorisch informatieverwerkingstherapeut hulp bieden. Een combinatietraject is ook mogelijk. 

Functiestoornis kinderbekkenbodem

Prikkelverwerkinsgprobleem


Functiestoornis kinderbekkenbodem

Problemen met het zindelijk worden kunnen (zijn) ontstaan door functiestoornissen in de bekkenbodem en/of verkeerd toiletgedrag. Bekkenbodemfunctiestoornissen uiten zich als problemen met het zowel overdag als ‘s nachts zindelijk worden, ophoudgedrag met als gevolg buikpijn of ongewild verlies van urine en ontlasting. Door een intakegesprek en onderzoek zal de kindertherapeut meer duidelijkheid  en inzicht krijgen in de problemen. Wij werken met vragenlijsten en dagboekjes met leuke illustraties die gericht zijn op het kind. 
Meer informatie leest u bij Kinderbekkentherapie


Prikkelverwerkinsgprobleem

Een voorwaarde voor het zindelijk worden is een goed ontwikkelde zintuiglijke prikkelverwerking. Het waarnemen (voelen) en het daarop reageren met een motorische handeling heeft hier alles mee te maken. Tijdens de intake en het onderzoek door de kinderbekkentherapeut zal er indien nodig gekeken worden hoe het is gesteld met de sensorische prikkelverwerking van uw kind en het aanvoelen van signalen van aandrang. 
Meer informatie leest u bij sensorische informatieverwerkingstherapie

 

 


Naar boven


Contact
Kindergezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kindergezondheidscentrum Uden