kind zindelijkheid

Zindelijkheid bij schoolgaande kinderen

De meeste schoolkinderen zijn overdag zindelijk, maar een aantal daarvan zal 's nachts nog af en toe of altijd bedplassen. Een aantal kindertherapeuten in onze praktijk heeft als specialisme zindelijkheidsproblematiek.

Direct een afspraak maken

Hulp bij zindelijk worden voor basisschoolkinderen

Stapsgewijs en vanuit aandacht en vertrouwen

Zindelijkheid bij schoolkinderen

Er is geen exacte leeftijd aan te geven waarop een kind zindelijk wordt en ook dit verschilt weer van kind tot kind. De meeste schoolkinderen zijn zindelijk, maar soms gaat het per ongeluk toch nog wel eens mis. Hoe ouder een kind is, hoe vervelender het dat zal vinden.

Daarnaast zijn er kinderen die overdag zindelijk zijn, maar ’s nachts soms of altijd bedplassen. Er bestaan veel misverstanden over zindelijkheid. Het 's nachts zindelijk zijn is voor niet alle kinderen die op de basisschool zitten vanzelfsprekend en komt veel voor. Het heeft echter veel invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het remt het kind omdat het zich ervoor schaamt en daarom bijvoorbeeld liever niet gaat logeren.

Begeleiding bij zindelijkheidsproblematiek

Allereerst zal de kinderbekkenfysiotherapeut onderzoek doen naar de oorzaak van het niet zindelijk worden. Dit gebeurt onder meer door een gesprek waarin vragen naar voren komen over het verloop van de zindelijkheid tot nu toe, de manier waarop je kind omgaat met prikkels en ze verwerkt, de ontwikkeling in algemene zin, eventuele lichamelijke oorzaken en/of functiestoornissen. Bij het vermoeden van een medische oorzaak, zal in de meeste gevallen specialistische diagnostiek worden geadviseerd voordat behandeling wordt gestart.

Een aantal kindertherapeuten in onze praktijk heeft als specialisme zindelijkheidsproblematiek. We kunnen deze problematiek vanuit meerdere invalshoeken benaderen:

  • Functiestoornis van de kinderbekkenbodem: De kinderbekkenfysiotherapeut zal je kind helpen door het te leren inzicht te krijgen in wat er aan de hand is. Verder is het belangrijk dat de houding wordt getraind en adviezen worden gegeven.
  • Prikkelverwerkingsprobleem: De sensorisch informatieverwerkingstherapeut leert je kind voelen in de brede zin van het woord, zodat het later ook leert voelen dat de aandrang om te plassen of ontlasten er is.
  • Lichamelijke klachten als chronische diarree, obstipatie, buikpijn of maag/darmproblemen, waarbij onze kinderdiëtist een rol kan spelen.

Voor ieder kind een passende aanpak. Altijd vanuit vertrouwen en aandacht. Zorg die past bij jouw kind, dat is waar wij voor staan.

Afspraak maken