Zelfredzaamheid peuter

Zelfredzaamheid

Problematiek met zelfredzaamheid bij peuters

Een jong kind, zoals een baby, is nog niet zelfredzaam en moet met alles worden geholpen. De ontwikkeling van de zelfredzaamheid is een proces waarbij het kind steeds meer dingen zelf kan en wil doen. Het kind wordt steeds zelfstandiger en leert gaandeweg om allerlei dingen zelf te doen, zoals zelfstandig drinken uit een beker, de sokken aan- en uitdoen en zelf eten met een lepel of vork.
 

Kinderen in de peuterleeftijd willen graag ook steeds meer dingen zelf doen en laten dat vaak overduidelijk merken met de uiting: "zelluf doen!". Een peuter zal steeds vaardiger worden in het zelf tanden poetsen, zichzelf aankleden, drinken uit een beker, eten met bestek en zichzelf wassen. Toch zijn er ook jonge kinderen die dit allemaal niet zo graag zelf doen. Of de wil is er wel, maar het kind blijkt het moeilijk te vinden om bepaalde taken zelf uit te voeren. Wanneer uw kind moeite heeft met de ontwikkeling van de zelfredzaamheid kunnen onze kindertherapeuten uw kind helpen.


Méér 'zelluf doen' met kinderergotherapie

De meest aangewezen persoon voor begeleiding op het gebied van hulp bij zelfredzaamheid is de ergotherapeut. Onze kinderergotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en experts op het gebied van het zelfstandig kunnen uitvoeren van taken. Bij uw eerste bezoek met uw kind aan de praktijk zal zij goed luisteren naar uw hulpvraag en zal zij vragen naar de achtergrond van uw peuter. Ook zal zij onderzoek doen naar de mogelijke oorzaken van de problemen in de zelfredzaamheid. Zij zal goed kijken naar de mogelijkheden van uw kind en vervolgens met u bespreken wat het vervolgtraject gaat zijn.
 

De kinderergotherapeut werkt altijd met uw kind op een praktische manier. Ook als het bijvoorbeeld ten gevolge van een beperking voor uw kind niet mogelijk is om bepaalde taken uit te voeren. Dan gaat de kinderergotherapeut op zoek naar aanpassingen of hulpmiddelen zodat bepaalde taken toch zelfstandig kunnen worden uitgevoerd. Zij adviseert over de aanschaf van hulpmiddelen en kan u helpen met de aanvraag hiervan. 

 

 


Naar boven


Contact
Kindergezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kindergezondheidscentrum Uden