Prikkelverwerking peuter

Prikkelverwerking

Prikkelverwerkingsproblematiek bij peuters

 

Prikkelverwerking en spel
Prikkelverwerking en zelfverzorging
Prikkelverwerking en tastgevoel
Prikkelverwerking en motoriek


Prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking zijn termen die we gebruiken als we het hebben over hoe we omgaan met de verwerking van sensorische informatie of prikkels die we de hele dag door binnenkrijgen. Met sensorisch bedoelen we zintuiglijk. Informatie komt binnen via de zintuigen: ogen (visueel), oren (auditief), huid (tast), neus (reuk) en mond (smaak). Daarnaast zijn er ook nog de verborgen zintuigen zoals het evenwichtsorgaan, het gevoel dat we hebben in onze spieren, gewrichten en sommige inwendige organen zoals de darmen en de blaas.
 

Bij peuters met problemen in de sensorische informatieverwerking of prikkelverwerking zullen de zintuigen gewoonlijk goed werken, maar in de verwerking van de binnengekomen prikkels ontstaan er problemen. Soms zullen prikkels rommelig worden waargenomen of ze ervaren bepaalde prikkels te sterk of juist te zwak. Bij peuters is de mate van prikkelgevoeligheid lastig te herkennen, omdat kinderen op deze leeftijd er wel last van kunnen hebben, maar het zelf nog onvoldoende goed onder woorden kunnen brengen. 


Toch zijn er een aantal kenmerken te noemen van prikkelgevoeligheid bij peuters zoals:

 • boosheid
 • angst
 • teruggetrokken gedrag
 • frustratie
 • geen initiatief tonen
 • vermijdingsgedrag
 • druk gedrag
 • moeite met aangeraakt worden (tactiele afweer)
 • concentratieproblemen
 • onhandigheid in het bewegen
 • last hebben van bepaalde geluiden

 

Prikkelverwerking en spel

In het spel van het kind kan opvallen dat het kind kritisch is over het speelgoed waarmee het speelt. Meestal zal het kind afwijzend staan tegenover materialen als klei, zand, water en verf, die ze ook kunnen ervaren als "vies". Met het spelen van ongestructureerd materiaal kunnen anderen weer moeite hebben, waardoor ze het niet meer overzien en het materiaal zich overal verspreidt. Het spel ontaardt in chaos. 


Prikkelverwerking en zelfverzorging

Een peuter met een sensorisch informatieprobleem kan thuis problemen ervaren met de zelfverzorging, het eten of drinken. Sommigen willen niet graag tandenpoetsen of de haren wassen, anderen hebben moeite met aanraking. Ook bepaalde kleding kan tot problemen leiden, omdat het kind vindt dat het kriebelt, te strak zit of dat het labeltje irriteert. Wanneer een kind moeite heeft met zindelijk worden kan dat ook liggen aan een prikkelverwerkingsprobleem. Het kind voelt zijn of haar lichaam onvoldoende goed aan en ervaart het verschil tussen nat en droog niet goed. Ook slaapproblemen kunnen voortkomen uit een overgevoeligheid voor prikkels, waardoor het kind te lang alert blijft en daardoor niet kan slapen.


Prikkelverwerking en tastgevoel

Prikkelverwerkingsproblemen kunnen er ook toe leiden dat het kind afwijzend staat tegenover knuffelen en aangeraakt worden. Aanraken wordt ervaren als een overprikkeling en zal vermeden worden. Als een kind juist onvoldoende goed aanvoelt wat het doet kan dit leiden tot hardhandig en lomp gedrag. 


Prikkelverwerking en motoriek

Problemen met de motoriek of het bewegen kunnen hun oorsprong hebben in een onvoldoende goede verwerking van prikkels. In de hersenen wordt de informatie die binnenkomt via de hersenen verwerkt en omgezet in een passende motorische activiteit. Kenmerken van een prikkelverwerkingsprobleem op motorisch gebied zijn bijvoorbeeld: onhandig bewegen, angst om te bewegen en overmatige beweeglijkheid. Deze problemen kunnen zich voordoen in de grove en/of de fijne motoriek.
 

Prikkelgevoeligheid kan zich dus uiten op veel verschillende manieren. Een opvallendheid die we echter bij heel veel peuters zien is het hebben van driftbuien. We bedoelen hier niet één enkele driftbui, maar heftige driftbuien die vaak voorkomen. 

 

Sensorische informatieverwerkingstherapie

Onze kindertherapeuten zullen beginnen met uw hulpvraag en daarna gedegen onderzoeken of en welke problemen van uw kind voortkomen uit een prikkelverwerkingsprobleem en welke een andere oorzaak hebben. Ouder(s) zullen nauw worden betrokken bij de behandeling, zo bent u voortdurend op de hoogte van de oefeningen die worden gedaan. Adviezen kunnen dan goed geïntegreerd worden in het dagelijks leven van uw kind.

Meer informatie is te lezen bij onze informatie over Sensorische informatieverwerkingstherapie.

 

 


Naar boven


Contact
Kindergezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kindergezondheidscentrum Uden