Prikkelverwerking bij baby of dreumes

Prikkelverwerking

Prikkelverwerkingsproblematiek bij baby of dreumes

Met prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking bedoelen we de manier waarop de baby of dreumes omgaat met de via de zintuigen binnenkomende informatie. Ze kunnen last hebben van allerlei prikkels die binnenkomen via het gehoor, het zien, het voelen, de smaak en de reuk. Dit zal zich bij elk kind uiten op een andere manier zoals:
 

Prikkelverwerking en onrust
Prikkelverwerking en motorische problemen


Prikkelverwerking en onrust

Ieder baby is anders. Er zijn rustige baby’s en sommige baby's vertonen onrustig gedrag. Onrustige baby's kenmerken zich door veel en lang huilen, overstrekken en veel bewegingsonrust , zoals het voortdurend onrustig "zwaaien" met de beentjes en armpjes. Een achterliggende oorzaak hiervan zou kunnen liggen in het niet kunnen reguleren van de binnenkomende prikkels. Uw kind kan dan last hebben van aanraking, van drukke ruimtes of van fel licht zoals daglicht met zon. De prikkels die binnenkomen worden als het ware overgeregistreerd en komen intenser binnen. Het tegenovergestelde kan ook voorkomen. Bij onderregistratie van de prikkels zal de baby of dreumes juist passief zijn omdat er onvoldoende goed wordt gereageerd op de zintuiglijke prikkels.


Prikkelverwerking en motorische problemen

Vertraging of stagnatie in de motorische ontwikkeling kan het gevolg zijn van prikkelverwerkingsproblemen. Hierdoor kan een kind een verminderd lichaamsbesef hebben, waardoor het lastig is om bepaalde handelingen die te maken hebben met de motoriek uit te voeren. Wanneer dit zo is kun je dat merken aan passiviteit, overstrekken, eenzijdig bewegen, lage spierspanning, weinig kracht en moeite met houdingsveranderingen. 


Sensorische informatieverwerkingstherapie

In onze praktijk geven wij aan kinderen met genoemde problemen sensorische (zintuiglijke) informatieverwerkingstherapie . Deze vorm van therapie zal bij u thuis gegeven worden door een speciaal daarvoor opgeleide kindertherapeut. Het kind wordt geobserveerd in de situatie thuis en de therapeut zal helpen door het geven van ontspannings- en hanteringsadviezen aan de ouder(s). Afhankelijk van de hulpvraag zal de kindertherapeut werken aan verbetering van de onrust of van het bewegen door regulatie van de prikkelverwerking. 

 

 


Naar boven


Contact
Kindergezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kindergezondheidscentrum Uden