kleuter zindelijkheid

Zindelijkheid bij kinderen

Problemen met de zindelijkheid beperken een kind soms flink in zijn of haar dagelijks leven en zelfstandigheid. Vaak is er echt iets aan te doen, dus blijf er niet mee rondlopen! Afhankelijk van de leeftijd van je kind wordt spelenderwijs gewerkt met oefeningen om zo stapsgewijs het wc-gedrag te veranderen.

Direct een afspraak maken

Meer over zindelijkheid bij kinderen

Het is voor een kind erg belangrijk dat het controle heeft over de blaas en zindelijk te zijn. Is dat niet het geval dan zal een kind gevoelens van schaamte ontwikkelen en het geeft vaak vermindering van het zelfvertrouwen. Gebleken is dat 1 op de 15 kinderen van 7 jaar overdag last heeft van urineverlies en 's nachts geldt dat voor 1 op de 11. Op deze leeftijd hebben 20-50.000 kinderen last van obstipatieklachten. Een kind zal uit schaamte vaak doen alsof de klacht er niet is, maar goede aandacht voor deze problematiek is wel noodzakelijk.

Wij begeleiden een kind bij problemen als:

  • Regelmatig een natte broek
  • Regelmatig ontlasting verliezen
  • Maar met moeite tot plassen of poepen komen
  • Regelmatig kampen met ontstekingen of infecties

Begeleiding kan geboden worden door de kinderbekkenfysiotherapeut, de kinderfysiotherapeut met specialisatie in de kinderbekkenbodem of de sensorisch informatieverwerkingstherapeut.

Het zindelijk worden is een ingewikkeld proces en afhankelijk van fysieke en emotionele factoren. Het kan echter goed behandeld worden. Wij raden je aan op tijd onze hulp in te roepen of vrijblijvend een afspraak te maken voor een onderzoek. Dit geldt ook voor het jonge kind vanaf 3,5 jaar, omdat wij hierbij goede adviezen en handvatten kunnen geven om de zindelijkheid overdag te verbeteren (zowel het plassen als het poepen). Ook met je zoon of dochter vanaf 7 jaar die nog in bed plast (Enuresis nocturna) kun je voor hulp bij ons een afspraak maken bij een van de gespecialiseerde kindertherapeuten.

Kinderbekkenfysiotherapie content

Behandeling zindelijkheidsproblemen overdag

Bij het eerste bezoek beginnen wij met een intakegesprek en trachten op die manier een goed en duidelijk beeld te krijgen van de klachten. Wij werken in onze behandeling spelenderwijs met je kind en maken daarbij ook gebruik van vragenlijsten en het bijhouden van dagboekjes. Wij vinden het belangrijk om aan je kind begrijpelijk te maken hoe het komt dat zijn of haar 'plas- en poepmechanisme' nog niet zo goed werkt. Wij geven je kind ook 'huiswerk' mee, bestaande uit oefeningen die zijn gericht op wc-gedrag, ontspanning en het bevorderen van het zelfvertrouwen.

Wanneer er ook problemen zijn met het aanvoelen van aandrang om te plassen of poepen, zullen wij onderzoek doen naar de sensorische prikkelverwerking van je kind. Bij de behandeling van zindelijkheidsproblemen zullen wij waar nodig multidisciplinair werken, bijvoorbeeld door de inzet van de osteopaat te adviseren.

Behandeling bedplassen

De meeste kinderen worden eerst zindelijk voor ontlasting en daarna is het plassen aan de beurt. Wanneer je kind in bed blijft plassen kun je in onze praktijk terecht. De therapeuten hebben onderzocht wat ten grondslag kan liggen aan de problematiek. Dit kan bijvoorbeeld een probleem in de bekkenbodemfunctie zijn. Als dat het geval is, start de kinderbekkenfysiotherapeut met training daarvan. Soms is een plaswekker een goed hulpmiddel om te leren om wakker te worden bij aandrang om naar de wc te gaan.

De behandeling is er voor kinderen vanaf zeven jaar.

Afspraak maken