Verkromming rug bij kinderen

De wervelkolom heeft van nature 4 krommingen. Deze krommingen kunnen aangeboren of verworven afwijkend zijn, zoals bij een scoliose, een versterkte lordose of kyfose en de ziekte van Scheuermann. De mate waarin en het type kromming verschilt van kind tot kind.

Direct een afspraak maken

Verkromming van de rug bij kinderen

In de rug bevindt zich de wervelkolom, die de vorm heeft van een S en bestaat uit 24 wervels : 7 nekwervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels met daaronder nog het heiligbeen bestaande uit 5 aan elkaar gegroeide wervels. In de wervelkolom bevinden zich 4 natuurlijke krommingen. Deze kunnen aangeboren afwijkend of verworven afwijkend zijn.

Versterkte kyfose

De natuurlijke kromming in de rug die kyfose wordt genoemd, kan ook versterkt aanwezig zijn. Als een kind een versterkte kyfose heeft zien we dat nek en schouders wat voorovergebogen staan en vertoont het kind een wat slungelige houding. Deze houding is vaak de oorzaak van pijnklachten aan de rug en is meestal goed te corrigeren met oefentherapie.

Versterkte lordose

Door de lordose ter hoogte van de lendenwervels zien we aan de buitenkant een holle rug. Als een kind voorover buigt zal de holle rug verdwijnen. Een versterkte lordose of holling is meestal het gevolg van slappe rug- en/of buikspieren en zal op den duur leiden tot rugklachten. Als bij vooroverbuigen de holling niet corrigeert noemen we dat een structurele holle rug, die ontstaat door afglijding van de wervelkolom. Een duidelijk kenmerk dat we hierbij zien zijn afgevlakte billen en gebogen knieën. Soms zal deze afglijding pijn veroorzaken, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Scoliose

Bij een scoliose (Grieks voor verkromming) is de wervelkolom kromgegroeid. In de wervelkolom zijn een of twee bochten ontstaan. Het is mogelijk dat de wervelkolom naar één kant kromgroeit, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zien we twee bochten. Door deze verdraaiing van de wervelkolom zien we op borsthoogte een bolling of asymmetrie van de ribbenkast. Een scoliose kan aangeboren zijn, ontstaat soms door een beenlengteverschil en kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij baby's. Bij 85% van de baby's zal de scoliose weer spontaan verdwijnen. Als de scoliose op 1-jarige leeftijd nog aanwezig is, kan het veroorzaakt zijn door een aangeboren afwijking.

Meer informatie over scoliose kun je vinden bij: Kinderpraktijk-Hulpvragen-Lijf en Sport- Scoliose

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is een groeistoornis die al bij de geboorte aanwezig is, maar zich openbaart tussen de leeftijd van 13-17 jaar. Bij deze aandoening groeien de onderste borstwervels niet overal even hard, waardoor er een wigvormig wervellichaam ontstaat. Daarbij is de achterkant hoger dan de voorkant, waardoor de rug boller wordt dan normaal. Deze bolling wordt een hyperkyfose genoemd en omdat het lichaam probeert deze bolling te compenseren, zal de holling in nek en onderrug worden vergroot (hyperlordose). Kinderen met de ziekte van Scheuermann hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een scoliose.

Afspraak maken