Houding kind Uden

Houding

Houdingsproblematiek bij kinderen in de basisschoolleeftijd

Een normale wervelkolom vertoont natuurlijke krommingen: een lichte holling in de nek, een lichte bolling in de bovenrug en een lichte holling in de onderrug. Als er problemen zijn met een goede houding kan dit aangeboren zijn en/of verergeren doordat de houding van het kind niet goed is. Houdingsproblemen ontstaan vaak tijdens de groei als een kind vaak een verkeerde houding aanneemt. Deze kunnen dan vervolgens leiden tot pijnklachten in de nek en/ of de rug. Wanneer kinderen op deze leeftijd nek- en/of rugklachten hebben blijken die namelijk meestal gerelateerd aan een verkeerde houding.
 

Kinderen gebruiken tegenwoordig steeds meer, vaker en langere tijd achter elkaar mobieltjes, laptops en computers. Dit is de oorzaak van een toename in houdingsproblemen bij kinderen. Problemen met de houding ontstaan daarnaast vaak doordat het kind op school, waar het veel zit, niet goed op de stoel zit. Dit kan variëren van onderuit gezakt zitten, hangen of gedraaid in de stoel zitten tot wiebelen. Samen met het niet actief, stevig staan geven deze verkeerde houdingen op wat langere termijn een negatief effect. De kans op houdingsafwijkingen neemt toe, vooral tijdens de groeispurt. Met name de rug kan afwijkingen gaan vertonen in de vorm van een kromme rug (hyper-kyfose) of een scheve rug (scoliose). Het is daarom raadzaam alert te zijn op de houding van een kind en op tijd in te grijpen. Dan kan er nog gecorrigeerd worden en kunnen een structurele verkeerde houding en klachten op latere leeftijd worden voorkomen. Op deze leeftijd is het makkelijker de houding te corrigeren, dan wanneer het kind volwassen is.


Zit en sta met pit! 

Omdat houdingsproblematiek aan de orde van de dag is, zijn wij gecertificeerd Zit met Pit-kinderpraktijk. Kinderen met houdingsproblemen zullen worden begeleid door onze kinderfysiotherapeuten en/of kinderergotherapeuten. Dit is afhankelijk van het soort houdingsprobleem en uw hulpvraag. Tijdens uw eerste afspraak met uw schoolkind zal er een onderzoek plaatsvinden, waarbij op een grondige manier wordt gekeken naar de lichaamshouding en de houding die gekoppeld is aan dagelijkse activiteiten van uw kind, zowel zittend als staand. Verder zal de mobiliteit (beweeglijkheid) van de rug en de daaraan grenzende gewrichten worden bekeken. Als laatste volgt een beoordeling van de spierkracht van de spieren die nodig zijn voor een correcte houding. De therapeut zal daarna een behandelplan opstellen en dit met uw kind en u bespreken.
 

De behandeling zal bestaan uit het actief oefenen van het aannemen van een goede houding die past bij het kind. Omdat het belangrijk is dat de nieuw geleerde houding een gewoonte wordt, zullen wij dit op een speelse manier doen door middel van oefeningen. Soms is het raadzaam om hierbij een hulpmiddel in te zetten, zoals een balans- of wigkussen. Wanneer blijkt dat de houdingsafwijking ernstig is, kan de therapeut besluiten tot het inzetten van aangepast meubilair. Hierover kan de kinderergotherapeut u adviseren en zal zij ook zorgen voor de aanvraag daarvan. 
 

 


Naar boven


Contact
Kindergezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kindergezondheidscentrum Uden