Houding jongeren Uden

Houding

Houdingsproblematiek bij jongeren

Je wervelkolom heeft van nature een aantal krommingen. In de nek zit een lichte holling, in je bovenrug een lichte bolling en in je onderrug weer een lichte holling. Een houdingsprobleem kan aangeboren zijn maar ook ontstaan doordat je vaak een verkeerde houding aanneemt. Je komt of zit nu in een periode van groei en vooral dan ontstaan veel problemen doordat je verkeerd zit, staat en/of loopt. Bij jongeren in jouw leeftijdsgroep zien we dan ook een toename van een aantal houdingsproblemen zoals een kyfose (sterk voorovergebogen bovenrug) of scoliose ( een zijwaartse kromming van de rug). 

 

Een van de oorzaken van houdingsproblemen is het toenemende gebruik van tablets, laptops, mobieltjes en computers. Als je deze gebruikt zit je vaak voorovergebogen en beweeg je lange tijd achter elkaar niet. Deze voorovergebogen houding is niet goed voor je nekspieren omdat je hoofd, dat gemiddeld 5 kilo weegt, in deze houding wel 27 kilo weegt. Deze belasting kunnen je nekspieren wel even aan, maar niet voor de lange tijd die je gemiddeld in deze houding doorbrengt. Het gevolg van deze slechte houding is dat je pijn krijgt in je nek, rug en armen en daarnaast vaak ook nog hoofdpijn.

 

Op deze leeftijd zit je gedurende de dag lange tijd op school. Als je daar niet goed op je stoel zit, bijvoorbeeld onderuit gezakt, scheef, gedraaid of hangend, zal dat leiden tot klachten. Hetzelfde geldt voor het niet actief staan, bijvoorbeeld met onvoldoende strekking van de rugspieren. Om de klachten op langere termijn zoveel mogelijk te beperken is het zinvol om zo vroeg mogelijk te werken aan verbetering van je houding, want hoe jonger je bent hoe makkelijker te corrigeren.


Behandeling door de fysiotherapeut

Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van jouw leeftijdsgroep en bestaat uit (kinder-) fysiotherapeuten, ergotherapeuten en een manueel therapeut. Bovendien zijn wij Zit-met-Pit-praktijk. Ons team werkt waar nodig samen en tijdens je eerste afspraak met een van de therapeuten zal worden begonnen met een onderzoek. Er zal worden gevraagd naar je dagelijkse activiteiten en bekeken hoe je zitgedrag is, hoe je staat en hoe dagelijkse activiteiten worden uitgevoerd. De mobiliteit van je rug en aangrenzende gewrichten wordt getest, evenals je spierkracht. Dit onderzoek vormt de basis voor de verdere behandeling en het behandelplan wordt goed aan je uitgelegd. De behandeling zal er op gericht zijn een passende lichaamshouding aan te nemen en door veel oefenen zal deze houding een gewoonte moeten worden. Soms zal worden aangeraden om gebruik te maken van bepaalde hulpmiddelen die helpen om de juiste houding blijvend te maken. Bij meer ernstige houdingsafwijkingen kan het nodig zijn dat aangepast meubilair wordt geadviseerd. Eventuele blokkades in je lijf kunnen op een zachte en veilige manier worden behandeld door de manueel therapeut en voor de correctie van voetafwijkingen verwijzen wij door naar een podotherapeut.

 

 


Naar boven


Contact
Kindergezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kindergezondheidscentrum Uden