Therapie voor de houding van uw baby of dreumes

Houding

Houdingsproblematiek bij baby of dreumes

Pasgeboren baby's kunnen problemen hebben met houding en bewegen. Sommige kinderen hebben een voorkeurshouding of vertonen onrustig gedrag. Ook kan het opvallen dat uw zoon of dochter zich anders of trager ontwikkelt dan andere baby's van dezelfde leeftijd. De oorzaak zou kunnen liggen in onder meer een voorkeurshouding. Onze kinderfysiotherapeut zal uw kind begeleiden en houdt hiermee rekening met het unieke in elk kind. Wij vinden het belangrijk dat uw kind zich prettig voelt tijdens de behandeling. Dat is ook een reden dat wij aan huis behandelen. Door het tijdig signaleren van een (dreigende) ontwikkelingsachterstand kunnen wij op tijd helpen en begeleiden.


Voorkeurshouding

Een voorkeurshouding kan leiden tot beperkingen in het bewegen en kan ontstaan door de ligging van de baby voor de geboorte of door een trauma tijdens de bevalling. Wanneer een voorkeurshouding pas wat later ontstaat, ligt de oorzaak vaak in het feit dat de baby teveel op een zijde ligt of dwanghoudingen aanneemt. De kinderfysiotherapeut zal onderzoek doen naar mogelijke bewegingsbeperkingen en daarna helpen met adviezen om de voorkeurshouding te doorbreken.

 

Afgeplatte schedel

Soms wordt een voorkeurshouding te laat ontdekt of lukt het niet om deze (geheel) te doorbreken. Hierdoor kunnen er een afplatting van de schedel, een scheve orenstand en/of aangezichtsasymmetrie ontstaan. Bij aangezichtsasymmetrie is een oogje kleiner dan het andere. Afplatting van de schedel zien we of aan één zijkant (plagiocephalie) of aan de achterkant van de schedel (brachycephalie) en ontstaat omdat de baby meestal op één kant ligt. De kinderfysiotherapeut zal bij een afplatting van de schedel een voormeting doen met speciale bandjes. Deze meting wordt PCM genoemd (plagiocephalometrie) en geeft een indicatie of uw baby in aanmerking komt voor het dragen van een redressiehelm, die de schedel zal corrigeren. Tot de leeftijd van 5,5 maand is het nog mogelijk om uw kind hiervoor door te sturen naar de Scheve Hoofden poli, waar uw kind een helmpje wordt aangemeten.


Vraag op tijd om advies

Bij het vermoeden van een voorkeurshouding of twijfel over de schedelvorm, is het raadzaam hiervoor zo vroeg mogelijk contact op te nemen met onze kinderfysiotherapeut. Hoe eerder onze therapeuten kunnen helpen met advies en oefeningen, hoe beter het is voor uw baby. De kans dat de schedel weer de juiste vorm aanneemt is dan groot, omdat bij jonge baby's de schedelnaden nog flexibel zijn.

 

 


Naar boven


Contact
Kindergezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kindergezondheidscentrum Uden