Kindertherapie voor bewegen van uw peuter

Bewegen

Beweegproblematiek bij peuters

Op deze leeftijd bezoeken de meeste peuters het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. 
Het kind is hier in een omgeving met veel leeftijdgenootjes en daarom vallen verschillen in de ontwikkeling van de motoriek (het bewegen) hier vaak voor het eerst op. Wanneer een kind in het bewegen achterblijft in vergelijking met kinderen van dezelfde leeftijd hoeft dit niet altijd te wijzen op een achterstand. Elk kind ontwikkelt zich nu eenmaal anders en in zijn of haar eigen tempo. Toch blijft het raadzaam alert te blijven en tijdig contact op te nemen met een kindertherapeut bij twijfel. Sommige kinderen raken gefrustreerd als ze merken dat ze minder vaardig zijn en anderen hebben er geen last van.


Fijne en grove motoriek

Bij de motoriek maken we een onderscheid tussen de grove (grote) en fijne (kleine) motoriek.
Sommige kinderen hebben problemen met een van deze twee vaardigheden en het kan ook zijn dat beide moeite kosten. Vaak is te achterhalen waar de oorzaak ligt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het kan namelijk ook zijn dat de ontwikkeling gewoon wat minder snel verloopt en dan kan het kind met extra stimulatie op de juiste manier, deze achterstand weer snel inhalen. 

Wat betreft de fijne motoriek van peuters kan het zijn dat u een hulpvraag heeft omdat u problemen ziet met betrekking tot het knutselen, het spelgedrag, vaardigheden zoals zelf aankleden of tanden poetsen, het bewegen, het leren samenwerken tussen de twee handen of als blijkt dat het gebruik van een hand ten opzichte van de andere achterblijft.
 

Als we kijken naar de grove motoriek van peuters zult u wellicht een hulpvraag hebben die te maken heeft met het leren fietsen (trapbeweging), het gebruik van een loopfiets, de trap op- en aflopen, vaak vallen en balans kunnen houden. Ook kan het zijn dat u een afwijkend looppatroon opmerkt zoals draaien met de voet, tenenlopen of een x-stand van de knieën.


Specialistische hulp door de kinderfysiotherapeut

Onze kinderfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van jonge kinderen en u kunt bij hen terecht met uw peuter voor een screening of onderzoek. Tijdens uw eerste afspraak zal zij luisteren naar uw hulpvraag en navraag doen naar de ontwikkeling van uw kind tot nu toe. Door een goede observatie en onderzoek krijgt de kinderfysiotherapeut een goed beeld van de vaardigheden op motorisch gebied. Daarna zal zij met u bespreken wat haar bevindingen zijn en wat er verder nodig is. Soms is het al voldoende dat u wat adviezen krijgt. In indien behandeling gewenst is zal zij dit aan u uitleggen. Het doel van de therapie is verbetering van de vaardigheden op motorisch gebied. De kinderfysiotherapeut doet dit door spelenderwijs met uw zoon of dochter te oefenen. Zij zal gedurende de hele behandeling altijd rekening houden met het niveau, het karakter, de leeftijd en de interesse van uw kind. Wij vinden het verder belangrijk dat u als ouder(s) nauw bij de behandeling wordt betrokken, zodat u ook thuis uw kind kunt stimuleren om bepaalde vaardigheden verder te ontwikkelen.

 

 


Naar boven


Contact
Kindergezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kindergezondheidscentrum Uden