Motoriek baby of dreumes

Bewegen

Beweegproblematiek bij baby of dreumes

De motoriek (het vermogen om te bewegen) van uw baby of dreumes ontwikkelt zich in de eerste twee jaar enorm. Het kind zal zich in een bepaald tempo en volgens bepaalde stappen allerlei nieuwe vaardigheden eigen maken. Deze ontwikkeling verloopt niet voor elk kind hetzelfde en soms kan er sprake zijn van een afwijkende motorische ontwikkeling. Dit kan een op zichzelf staande vertraagde ontwikkeling zijn of mogelijk te wijten aan een onderliggende beperking. 
 

De motorische ontwikkeling kent mijlpalen (wat kan een kind gemiddeld genomen op een bepaalde leeftijd) en aan de hand hiervan kunnen we bepalen of een kind mogelijk een achterstand heeft in zijn of haar motorische ontwikkeling. Op een bepaalde leeftijd zien we dat een kind iets kan dat het eerder nog niet kon zoals: het stevig houden van het nekje (hoofdcontrole), het volgen van bewegingen, omrollen, naar iets grijpen en vastpakken, kruipen, zitten en via het los staan ook het lopen. Niet elk kind zal dat op dezelfde leeftijd doen en dit is niet erg, want elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Daarom nemen we een ruime marge, voordat we spreken van een achterstand. Vaak hebben we de neiging het ene kind te vergelijken met het andere, waardoor het voor ouder(s) vaak moeilijk is om te bepalen of er mogelijk sprake is van een achterstand.


Behandeling en advies door de kinderfysiotherapeut

De kinderfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van jonge kinderen met problemen op het gebied van de motoriek. Zij zal door middel van een screening bepalen hoe uw kind beweegt, hoe de motorische ontwikkeling tot nu is verlopen en of er mogelijk sprake is van een achterstand of ander probleem. Als zij het zinvol en nodig vindt dat uw kind wordt behandeld zal zij oefeningen, advies en tips geven om uw kind uit te lokken tot motorische activiteit.
 

Er zijn bepaalde signalen die kunnen wijzen op problemen in het bewegen:

  • het kind beweegt eenzijdig
  • het kind heeft moeite met houdingsveranderingen
  • de spierspanning is laag
  • het kind heeft weinig kracht
  • overstrekken
  • onrust en frustratie (boos huilen)
  • passiviteit

 


Naar boven


Contact
Kindergezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kindergezondheidscentrum Uden