Beweegproblemen en motoriek jongeren Uden

Bewegen & blessures

Beweegproblematiek bij jongeren

Als je in de tienerleeftijd komt verandert er zowel uiterlijk als innerlijk veel in je lichaam. Je gaat groeien en daardoor ben je gevoeliger voor klachten en blessures bij bewegen. Hiervoor kun je terecht bij een van onze (kinder-) fysiotherapeuten of de manueel therapeut. Voor iedereen geldt dat bewegen belangrijk is. Als je veel en goed beweegt voel je je fitter, kun je je beter concentreren op school en ontwikkel je sterke botten en spieren. Als je op deze leeftijd al een gewoonte maakt van actief bewegen heb je daar als volwassene voordeel van. 

Sport en blessures
Als je bewegen niet leuk vindt…
Moeite met bewegen
Bewegen bij herstel na ziekte of operatie
Schrijfbeweging (fijne motoriek)
Meervoudige beperking
 


Sport en blessures

We weten allemaal dat sporten gezond is, maar de kans dat je op de tienerleeftijd een sportblessure oploopt is groter dan bij kinderen die jonger zijn. Omdat je in de groei bent en nog niet altijd voldoende lichaamsbesef en -bewustzijn hebt is het lastig om klachten op te merken. De meeste jongeren doen steeds actiever en intensiever aan sport en de kans op blessures door overbelasting is daarom groter.
In onze praktijk kun je met sportgerelateerde klachten of blessures terecht bij onze (kinder-) fysiotherapeuten, die bij de behandeling vaak samenwerken met de therapeuten voor volwassenen en de beschikking hebben over een aantal innovatieve behandelmethoden. 
Dit zijn nieuwere technieken die een goed resultaat geven zoals dry needling, echografie en medical taping. 
 

Met onder andere de volgende klachten of blessures, die regelmatig in jouw leeftijdsgroep voorkomen, kun je in onze praktijk terecht:

  • klachten aan de lies
  • inversietrauma aan de enkel, zoals een verzwikte of verstuikte enkel
  • voetblessure Morbus Sever
  • irritatie van de kniebanden
  • pijn in de knieschijf (patellofemoralis)
  • Osgood Schlatter
  • rugklachten of pijn in de bovenbenen na belasting zoals sporten of lang lopen
  • irritatie van de bovenbeenpees


Als je bewegen niet leuk vindt

We roepen allemaal dat bewegen goed is voor je gezondheid, maar misschien vind je bewegen helemaal niet leuk of ben je er niet goed in. Dan kan het zijn dat dit de reden is dat je niet gemotiveerd bent om te bewegen en liever niet wilt sporten. Bovendien is het gebruik van mobieltjes, computers en tablets in deze moderne tijd een grote concurrent voor lichaamsbeweging. Onze (kinder-) fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in bewegen en zullen je helpen hierin plezier en succes te krijgen. Zij hebben ruime ervaring om je te stimuleren en motiveren om meer te bewegen. Ook als je een beperking hebt dan zal de fysiotherapeut kunnen helpen om voor jou een passende sport of beweegactiviteit te vinden.


Moeite met bewegen

Door bepaalde problemen met je conditie, lenigheid, stabiliteit, energiehuishouding, luchtwegen of coördinatie kan het zijn dat bewegen lastig is voor je. Soms spelen erfelijke factoren mee. Ook na ziekte of bij een langdurige aandoening zal goed bewegen moeilijker zijn. En als je weinig zelfvertrouwen hebt, kun je bang zijn om te bewegen en blijf je liever aan de kant blijft zitten. Dat is natuurlijk jammer. 

Bij te weinig beweging zullen de motorische vaardigheden zich minder snel en onvoldoende goed ontwikkelen waardoor je stijf en houterig wordt. Daardoor neemt de kans op letsel toe. Bijvoorbeeld omdat je meer kans hebt om te vallen bij allerlei beweegactiviteiten. De fysiotherapeut heeft veel ervaring en kennis en zal jou begeleiden in het leren gemakkelijker en zonder angst te bewegen. Hierbij wordt gewerkt aan het verbeteren van jouw motorische vaardigheden, je conditie en zorgen we dat je meer plezier en vertrouwen krijgt in allerlei beweegactiviteiten.


Bewegen bij herstel na ziekte of operatie

Als gevolg van een ziekte of na een operatie kan er een achteruitgang optreden van de conditie, coördinatie, soepelheid van bewegen, stabiliteit en/of de energiehuishouding. Je wil weer graag alles snel kunnen, maar soms lukt dat niet vanzelf en heb je hierbij hulp nodig. De kinderfysiotherapeut en/of kinderergotherapeut zullen je begeleiden bij je herstel door een programma te volgen dat voor jou op maat is gemaakt. De therapie zal worden afgestemd op jouw mogelijkheden zodat je samen met de therapeut kunt werken aan je herstel.


Schrijfmotoriek

De fijne motoriek is verantwoordelijk voor het netjes en zonder pijnklachten kunnen schrijven. Misschien gaat de schrijfbeweging je niet makkelijk af en is je handschrift daardoor slecht leesbaar en krijg je pijnklachten als je (langer) schrijft. Als je moeite hebt met schrijven kunnen je schoolprestaties daaronder lijden. In ons team zijn therapeuten die je kunnen helpen met het ontwikkelen en verbeteren van de schrijfmotorische vaardigheden en/of het opheffen van bewegingsbeperkingen die mogelijk een rol spelen. Hierdoor lukt het beter om tijdens het schrijven een betere houding aan te nemen, met als gevolg een netter handschrift en geen pijnklachten meer.


Een meervoudige beperking

Omdat wij voorstander zijn van een integrale aanpak in de behandeling van jongeren met een meervoudige beperking, zullen wij onze beweegzorg afstemmen met andere zorg- en hulpverleners die jou al hulp bieden. Zowel intern als extern werken wij graag samen bij de behandeling. Wat betreft de therapie bij een motorische beperking of achterstand gaan wij uit van je eigen mogelijkheden en worden die vaardigheden geoefend die passen bij je leeftijd. Als onderdeel van de behandeling zullen wij ook helpen en adviseren bij bepaalde aanpassingen en hulpmiddelen die nodig zijn. Ook krijg je ondersteuning bij de aanvraag van hulpmiddelen voor bewegen en/of mobiliteit.


Behandeling door onze beweegspecialisten

De hulpvraag staat centraal in onze behandelingen en afhankelijk hiervan zul je worden behandeld door een (kinder-) fysiotherapeut en/of ergotherapeut. Bij de keuze hiervoor houden wij rekening met jouw hulpvraag, leeftijd of voorkeur. Onze therapeuten zijn allemaal gespecialiseerd in de behandeling van klachten bij het bewegen. Voorafgaand aan de behandeling zal er eerst een uitgebreid onderzoek en een observatie plaatsvinden, zodat de aard van de klachten goed in beeld kan worden gebracht. Het werken aan herstel of verbetering gebeurt vanuit de persoonlijk gestelde doelen. Tijdens de therapie vinden wij het belangrijk dat je plezier hebt in het bewegen, zullen wij je een persoonlijke benadering geven en stap voor stap werken aan het verbeteren van de motorische vaardigheden. Je kunt alleen of met je ouder(s) naar onze praktijk komen, afhankelijk van je eigen voorkeur.

 

 


Naar boven


Contact
Kindergezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kindergezondheidscentrum Uden