Kinderbekkenfysiotherapie

Kinderbekkentherapie

"Poep- en plasproblemen bij kinderen, er is vaak wat aan te doen!" Geke Meerman - kinderfysiotherapeut met specialisatie kinderbekkenbodem

Kinderfysiotherapie met specialisatie kinderbekkenbodem

Bij plas- en poepproblemen en buikpijn

 

Over de kinderbekkenbodem

De spierlaag onderaan het kinderbekken, de bekkenbodem, speelt een belangrijke rol bij het plassen en poepen. De bekkenbodemspieren moeten goed kunnen aanspannen bij het ophouden van urine en ontlasting en volledig kunnen ontspannen wanneer het kind naar het toilet gaat. Ook draagt de bekkenbodem de organen in de onderbuik.  Als een kind de bekkenbodemspieren niet goed kan aan- of ontspannen, kunnen er problemen optreden met plassen, poepen of buikpijnklachten. Dit heeft grote impact op het dagelijks leven en vaak is er schaamte.
 

Naar de kinderbekkenfysiotherapeut

Gelukkig kan uw kind bij plas- en poepproblemen en eventuele bijkomende buikpijnklachtenterecht bij onze kinderbekkentherapeut. Zij is kinderfysiotherapeut met de aantekening kinderbekkenbodem. Een specialisme binnen de kinderfysiotherapie gericht op problemen rondom buik, bekken en bekkenbodem. 

De kinderbekkentherapeut zal middels een vraaggesprek over het plassen en poepen, eten en drinken en ook algemene vragen over de ontwikkeling en functioneren van uw kind, het probleem en de hulpvraag in kaart brengen. Ook zal er een lichamelijk onderzoekje plaatsvinden, waarbij onder andere gekeken wordt naar de algemene motoriek en lichaamshouding van uw kind. Op basis hiervan kan een inschatting worden gemaakt van de mogelijkheden van uw kind om zijn of haar bekkenbodemspieren aan te kunnen spannen en te ontspannen en op basis hiervan een plan voor behandeling maken.
 

Voor welke klachten naar de kinderbekkenfysiotherapeut?

 • Poep- en plasproblemen
 • Verlies van urine en/of ontlasting, of veel natte windjes in de onderbroek
 • Niet makkelijke plas op kunnen houden, veel naar het toilet moeten
 • Heel weinig naar het toilet moeten
 • Niet op tijd op het toilet kunnen komen
 • Angst om te plassen of poepen
 • Obstipatie (verstopping) van de darmen
 • Vaak blaasontstekingen
 • Minder eetlust of lusteloosheid
 • Buikpijn
 • Bedplassen
   

Behandeling bij bekken- en buikproblemen

Als uit de intake en onderzoek blijkt dat kinderbekkenfysiotherapie wat voor uw kind kan betekenen, wordt er een behandelplan gemaakt en gaat de kinderbekkentherapeut spelenderwijs met uw kind aan de slag. Om vast te stellen of de therapie werkt, houdt u samen met uw kind gedurende meerdere momenten een plas- en poepdagboek bij. De kinderbekkentherapeut legt op een begrijpelijke en speelse manier uit hoe het (onder)lichaam in elkaar zit (de plasfabriek en de poepfabriek), waar de klachten vandaan komen en wat het kind er aan kan doen om de klachten te verhelpen. Het juiste toiletgedrag, toiletritme en toilethouding wordt aangeleerd en uw kind krijgt advies over eten en drinken. Ook wordt specifiek geoefend op het juist aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Met oefeningen gaan we werken aan het algemene lichaamsgevoel en beweging, het bewust worden van de bekkenbodemspieren, ontspannen en aanspannen, met een juiste ademhaling. Daarnaast leert uw kind de techniek om goed te kunnen plassen en poepen, hoe het beste te reageren op plas- en poepdrang. 

Voor elk kind is een andere benadering nodig, daarom wordt er samen met ouders en kind gekeken wat de beste manier is om uw kind te helpen aan de hand van de ingevulde vragenlijsten, intakegesprek en het onderzoek. Voor het slagen van de behandeling is een goede samenwerking nodig tussen ouders, kind en therapeut. Thuis zullen de oefeningen herhaald moeten worden om een goed resultaat te behalen. Zowel van het kind als de ouders vraagt het traject inzet, discipline, motivatie en doorzettingsvermogen. 


Een afspraak maken?

Wilt u weten of wij uw kind kunnen helpen met buikpijnklachten en/of poep- en plasproblemen? Belt u dan vrijblijvend naar de praktijk via 0413-268883 of stuur een email naar info@gcuden.nl.

 

U heeft geen verwijzing nodig. Vanuit de basisverzekering worden 18 behandelingen kinderfysiotherapie vergoed, mogelijk aangevuld met fysiotherapiebudget vanuit de aanvullende verzekering.
 


Naar boven

Bel mij terugGezondheidscentrum Uden https://plus.google.com/b/111259946561989379830/111259946561989379830
Velmolenweg 77 Uden, Noord-Brabant 5401 HL Netherlands
Phone: 0413268883