Haptonomie Uden

Haptonomie

Fysiotherapie op haptonomische basis bij Gezondheidscentrum Uden


Wat is haptonomie

Haptonomie betekent letterlijk de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Tijdens ons hele leven speelt de gevoelsmatige wisselwerking tussen mensen een grote rol. Haptonomie gaat over het mens zijn in contact. Contact met je gevoelens, met je lichaam, met wie je bent en hoe je vandaar uit leeft in verbondenheid met je omgeving. Haptonomie houdt zich bezig met voelen, met houdingen, bewegingen, aanraken, direct lichamelijk contact, de ontwikkeling van het gevoelsleven en de tastzin.

Het lichaam geeft signalen af en als deze worden genegeerd kan zich dit uiten in lichamelijke klachten: er is niet goed naar het gevoel geluisterd. Deze signalen leer je herkennen door haptonomie. Gevoelens die lang aanhouden of ineens heel hevig worden ervaren kunnen leiden tot lichamelijke overbelasting. Je kunt dan klachten ontwikkelen zoals hoofdpijn, chronische pijn, hyperventilatie, vermoeidheid, overspannenheid, stress, depressie, nek- schouder- en rugklachten etc.
 

Behandeling Haptonomie

In de therapie is de aanraking tussen de therapeut en de persoon, deze directe vorm van contact, een belangrijke ingang in de begeleiding. Zo kom je weer in contact met je gevoelens die in het lichaam opgeslagen liggen. Begeleiding bij klachten die te maken hebben met de balans tussen voelen, denken en doen, want als voelen, denken en doen goed op elkaar aansluiten zijn we op ons best. Het gevoel kan verdrukt zijn geraakt of gekwetst, het heeft je overspoeld of er nooit mogen zijn. De haptonoom helpt om te leren luisteren naar het lichaam en het voelende vermogen te ontwikkelen. Het gaat om de beleving van jezelf en wie je bent in contact met anderen. Het bewust maken van gevoelens helpt om je lichaams- en zelfbesef te bevorderen. Haptonomie geeft op veel verschillende terreinen goede resultaten.

 


Naar boven


Ons team

Petra Marinussen
Petra Marinussen Fysiotherapeut op haptonomische basis

Bekijk ons hele team
Contact
Gezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Uden