Dry needling Uden

Dry Needling

Dry Needling
 

Wat is Dry Needling

Enkele fysiotherapeuten van Gezondheidscentrum Uden beschikken over ervaring en kennis van de behandeltechniek Dry Needling. Deze behandeltechniek kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten en Canada en is in Nederland de laatste jaren sterk in opkomst. Dry Needling wordt ook wel Triggerpointtherapie genoemd, omdat tijdens de behandeling een zogenaamd triggerpoint wordt aangeprikt. Een triggerpoint is die plaats in de spier waar een te hoge spierspanning is ontstaan. Dit kan acuut gebeuren door bijvoorbeeld een verkeerde beweging (o.a bij vertillen) of letsel dat is opgelopen tijdens sporten of een ongeval. Ze ontstaan verder door het langdurig werken of bewegen in een verkeerde houding of juist het langdurig niet bewegen. Daarnaast komt het voor na een behandeling met gips, sling of brace, bij voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschil in beenlengte na een operatie of botbreuk.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur wordt oppervlakkig geprikt met meerdere naalden, terwijl bij Dry Needling de naald kortdurend in de spier wordt ingezet. De spier wordt op de plek van het triggerpoint gericht aangeprikt met een acupunctuurnaald (een zogenaamde "droge" naald), waardoor de spier zich geleidelijk zal ontspannen. Op het moment dat de spier wordt aangeprikt spant de spier eerst even kortdurend aan. Dit kan een soort krampgevoel veroorzaken en soms wat gevoelig zijn. Na de behandeling kunt u kortdurend een wat zwaar of vermoeid gevoel in de spieren hebben.

 

Wanneer wordt Dry Needling toegepast

De fysiotherapeut behandelt veel klachten waarbij spieren zijn betrokken. Sommige van deze klachten ontstaat door een te hoge spierspanning. Dit geeft pijn of bewegingsbeperkingen en vaak ook uitstralende pijn in de benen of armen. 

 

Door de te hoge spierspanning ontstaan de eerder genoemde triggerpoints die je kunt herkennen aan:

  • hoofdpijn of duizeligheid
  • moeite met het bewegen van bijbehorende gewrichten
  • tintelingen in handen of voeten
  • anders bewegen of belasten t. g. v het vermijden van pijn
  • bijbehorende gewrichten bewegen moeizamer
  • krachtsverlies in de betrokken spier(en)
  • pijn in de spier of een stijf gevoel in de spier

Ook psychologische factoren zoals stress en depressie kunnen leiden tot spanning in het lichaam of disbalans.

 

Afhankelijk van de aard van uw klachten zal de fysiotherapeut besluiten of u met Dry Needling behandeld kunt worden.

 


Naar boven


Contact
Gezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Uden