Cogmed Werkgeheugentraining voor volwassenen

Cogmed Werkgeheugentraining

*** Momenteel bieden wij tijdelijk geen Cogmedtraining. Heeft u interesse in de training, laat het ons weten via info@gcuden.nl. Wij nemen dan contact met u op zodra de begeleiding weer kan aanvangen. ***
 

Cogmed werkgeheugentraining

 

Het werkgeheugen wordt ook wel het operatieve geheugen genoemd en kan worden omschreven als alle processen die ons in staat stellen om tijdelijke informatie op te slaan en vervolgens te handelen. We kunnen hierdoor namelijk allerlei cognitieve taken uitvoeren zoals het begrijpen van taal, lezen, leren en redeneren. Het werkgeheugen is een soort kortetermijngeheugen maar omvat veel meer.

Het werkgeheugen kenmerkt zich:

 • door een beperkte capaciteit, want we kunnen niet meer dan 5-9 items in één keer opslaan.
 • doordat het actief is, want informatie wordt niet alleen opgeslagen, maar er wordt ook wat mee gedaan.


Het werkgeheugen stelt ons in staat de elementen die we nodig hebben in onze hersenen vast te houden en tegelijkertijd een bepaalde taak uit te voeren. Hierdoor kunnen we twee of meer dingen met elkaar combineren. Bijvoorbeeld het terugdenken aan een gebeurtenis tijdens een gesprek en het reageren hierop. Het werkgeheugen stelt ons verder in staat om te leren en informatie vast te houden, terwijl we bezig zijn met iets anders. Het werkgeheugen gebruiken we dagelijks voor veel taken.
 

Problemen met het werkgeheugen

Problemen met het werkgeheugen zijn te herkennen:

 • het concentreren op en uitvoeren van een taak kost moeite
 • je weet niet goed meer waar je bij een taak bent gebleven
 • je weet niet goed hoe verder te gaan met een taak
 • je hebt hulp nodig van een ander om een taak te kunnen voortzetten
 • een bepaald woord oproepen lukt niet goed
 • dingen worden vergeten die je normaal gesproken wel weet
 • overgevoeligheid voor prikkels
 • de verhaallijn kan maar met moeite gevolgd worden
 • vermoeidheid en gebrek aan energie
   

Een verstoord werkgeheugen geeft vaak problemen met het geheugen en de concentratie. Het blijkt vaak voor te komen na behandeling van kanker, na een traumatisch hersenletsel of een hersenaandoening. Vermoeidheidsklachten of psychische klachten kunnen ook leiden tot een verstoord werkgeheugen. Verder kan het werkgeheugen ook achteruitgaan zonder dat daar een aanwijsbare oorzaak voor is te vinden.
 

Problemen met het werkgeheugen na de behandeling van kanker

Na behandeling met chemotherapie treedt bij ongeveer 15-70% van de patiënten aanhoudende en subtiele problemen met het geheugen en de concentratie op. Ook blijkt dat het denk- en leervermogen en het vermogen om te redeneren vaak achteruit te zijn gegaan. Het blijkt moeilijk om de aandacht te focussen en de verwerkingstijd is vaak langer. Dit alles duidt op een verstoord werkgeheugen.

 

Problemen met het werkgeheugen na een traumatisch hersenletsel of bij een hersenaandoening

Traumatisch hersenletsel kan ontstaan na een hersenbloeding, herseninfarct, door een val, een ongeval of geweld. De lichamelijke gevolgen en/of beperkingen die hiervan het gevolg zijn, zullen als eerste prioriteit krijgen. Pas in een later stadium blijken er vaak ook cognitieve problemen mee te spelen, zoals concentratie- en geheugenproblemen. 40% van de patiënten blijkt problemen te ervaren met het uitvoeren van een taak die tegelijkertijd met iets anders en onder tijdsdruk moet worden uitgevoerd.

 

Problemen met het werkgeheugen na psychische klachten, vermoeidheidsklachten of een burn-out

Ernstige, langdurige vermoeidheid heeft een grote impact op het dagelijks leven. Wanneer je altijd moe bent kan dat verschillende oorzaken hebben zoals slaapstoornissen, te weinig of onrustig slapen, ME, fibromyalgie, een depressie of burn-out. Gebleken is dat concentratie- en geheugenproblemen vaak voorkomen bij mensen die ernstig vermoeid zijn of psychische klachten hebben. Sommige aandoeningen zoals ADHD en ADD geven vaak ook problemen met het werkgeheugen, de concentratie en de productiviteit.

 

Cogmed Werkgeheugentraining

Via onze praktijk is het mogelijk de Cogmed werkgeheugentraining te doen, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het volgen hiervan het werkgeheugen verbetert met 23%.
 

Door deze werkgeheugentraining te doen:

 • verbetert de concentratie
 • lukt het beter om het overzicht te bewaren
 • lukt het beter om gestructureerd te werk te gaan
 • wordt belangrijke en relevante informatie beter onthouden
 • lukt het beter om minder afgeleid te zijn en afleiding te negeren
 • worden bij niet aangeboren hersenletsel en psychische klachten de rehabilitatie/herstel en de productiviteit bevorderd

 

Voor volwassenen is er het programma Cogmed QM, een serie oefeningen die zijn gericht op het trainen en verbeteren van het werkgeheugen.

Het concentratievermogen en probleemoplossend vermogen worden door het volgen van dit programma op een effectieve manier verbeterd.

Tijdens het volgen van de training past het programma zich steeds aan op het prestatieniveau en op deze manier wordt u uitgedaagd om beter te presteren en grenzen te verleggen. De hersenen zullen zich aanpassen en worden zo op een effectieve manier getraind. Met betrekking tot het cognitieve functioneren geeft het volgen van de Cogmedtraining  langdurig positieve resultaten.
 

De training bestaat uit oefeningen die thuis op de computer of tablet worden uitgevoerd. Het trainingsprogramma bestaat uit het gebruik van het computerprogramma (licentie) en u krijgt begeleiding van een Cogmed coach. Gemiddeld duurt het volgen van dit programma 2 maanden en wordt er 5 dagen per week ongeveer 30-40 minuten per dag geoefend.

Ieder mens is verschillend en dat is de reden dat u wordt begeleid door een persoonlijke Cogmed coach, die de training afstemt op uw persoonlijke situatie. Samen met u kijkt de coach naar uw voortgang en biedt hulp indien u dat nodig heeft.

 

Cogmed werkgeheugentraining en coaching via Gezondheidscentrum Uden

In onze praktijk werken enkele ergotherapeuten die zijn opgeleid tot Cogmed coach. Samen met u zal de coach een plan op maat maken om uw werkgeheugen te verbeteren, afgestemd en passend bij uw leven. U kunt kiezen voor een trajectduur van 5 tot 13 weken. Tijdens het volgen van de training zullen begeleidings- en evaluatiegesprekken worden ingepland. Deze gesprekken zullen thuis, op de praktijk of telefonisch plaatsvinden. De begeleiding door de ergotherapeut met de Cogmed training wordt vergoed uit de basisverzekering. Naast hulp bij de training kan zij u ook helpen met andere praktische oplossingen voor specifieke hulpvragen. Elk jaar wordt er ten minste 10 uur ergotherapie vergoed.
 

Voor het inloggen en volgen van de Cogmedtraining bij u thuis op de computer of laptop, is het nodig om via ons een Cogmedlicentie aan te schaffen. De kosten voor deze licentie worden niet vergoed. U kunt deze kosten bij ons aan de balie in de praktijk per pinbetaling afrekenen. 

 

Meer informatie over Cogmed Werkgeheugentraining kunt u vinden op www.cogmed.nl. Ook is het mogelijk een proeftraining te volgen via:

mycogmed.com / try out Cogmed.


 


Naar boven


Contact
Gezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Uden