Zweepslag

Zweepslag

Zweepslag

Aan de achterzijde van het onderbeen bevindt zich de kuitspier, een verzamelnaam voor een groep spieren die vorm geven aan uw kuit en doorlopen in de achillespees. De functie is ondersteuning van het kniegewricht en het strekken vanuit het enkelgewricht. Bij een zweepslag scheurt de kuitspier. Een spierscheuring kan in elke spier voorkomen, maar wordt relatief veel gezien in de kuitspier. De scheur bevindt zich in de meeste gevallen in het binnenste deel van de spier, daar waar de spier overgaat in de pees. Op het moment dat de spier scheurt voelt dat als de slag van een zweep, vandaar deze benaming. De blessure ontstaat bij plotselinge, krachtige aanspanning van de kuitspier, zoals we dat zien bij sprinten, springen of afzetten en zien we vooral bij sporters van middelbare leeftijd. Het risico op een sportblessure is bij deze leeftijdsgroep groter omdat de spiermassa afneemt en zowel spier- als peesweefsel minder flexibel worden. Dit heeft tot gevolg dat de belastbaarheid afneemt en de spier dus meer kwetsbaar is. Op het moment van de zweepslag voelt men een acute, scherpe pijn en afhankelijk van de mate van spierscheuring is belasting niet of nog enigszins mogelijk. Bij een eerstegraads spierscheuring (5-10 % van de spiervezels is gescheurd), zal men nog licht kunnen belasten, maar niet meer sporten. Bij de tweedegraads scheuring (10-50 % van de vezels is beschadigd) zal lichte belasting al pijn geven, vooral bij rekken. De spierkracht zal ook afnemen. De derdegraads spierscheuring (50-100 % is beschadigd) geeft felle pijn en een knappend gevoel in de spier. Er zal een flinke zwelling ontstaan met een bloeduitstorting. De spier zal eenzijdig opbollen bij aanspanning.

Behandeling zweepslag

Het is verstandig na een zweepslag zo snel mogelijk te beginnen met fysiotherapie  omdat hiermee de behandelduur wordt verkort en de beperking kan worden verminderd.
De behandeling zal in de eerste fase bestaan uit advies m.b.t. rust en belasten, bewegen is goed maar dit moet gebeuren binnen de pijngrens. Het is goed om het been hoog te leggen en te koelen op de pijnlijke plaats. Medical tape en dry- needling kunnen worden toegepast om verlichting van de klachten te geven en de spier te ondersteunen met het herstelproces.
Voor het totale herstel kunt u rekenen op een tijd van ongeveer 6-10 weken, gedurende deze periode zal actief sporten en bewegen worden afgeraden. Lichte dagelijkse bezigheden kunnen meestal vrij snel hervat worden.Behandelingen

Algemene fysiotherapie Dry Needling Medical Taping Concept

Contact
Gezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Uden