Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking of bursitis

Een slijmbeurs is een soort bindweefselzakje gevuld met vocht en zou je kunnen zien als een kleine schokbreker. Overal in het lichaam waar druk moet worden opgevangen en/of verdeeld en waar schuifkrachten opgevangen moeten worden zijn slijmbeurzen te vinden. Dat kan zijn tussen twee botten, tussen de huid en een bot en tussen een pees en bot. Een slijmbeursontsteking kan dan ook op meerdere plaatsen in het lichaam ontstaan en zien we vaak bij de schouder, knie, elleboog, heup en enkel.  Een slijmbeursontsteking kan acuut ontstaan of chronisch zijn en de klachten zijn bij beide vergelijkbaar.

Acute slijmbeursontsteking

De slijmbeurs kan ontstoken raken door overbelasting als gevolg van veel wrijving van de pezen en botten op de slijmbeurs. In de heup kan het dan ontstaan als je veel en lang ongetraind hardloopt, in de schouder na bijvoorbeeld een weekend lang schilderen of aan de knie bij langdurig op de knieën werken. Niet alleen overbelasting maar ook plotselinge hevige druk op de slijmbeurs kan een acute slijmbeursontsteking doen ontstaan, zoals bij flink stoten of vallen. Verder zien we het vaak ontstaan als gevolg van een bacteriële infectie door een wondje of wespensteek. Hierbij kan ook koorts optreden omdat er sprake is van een echte ontsteking.

Chronische slijmbeursontsteking

Hier ligt de oorzaak in langdurige en lichte overbelasting van het gewricht. We zien het vaak ontstaan wanneer tijdens werk of sport een gewricht te veel eenzijdig wordt belast. Het gevolg is een verkeerde spierspanning op de slijmbeurs, waardoor de druk toeneemt.
Ook een bewegingspatroon dat langzaam verkeerd is opgebouwd kan meer belasting van de slijmbeurs met zich meebrengen.
Omdat de slijmbeurs ontstoken is zijn daar ook duidelijk tekenen van zoals pijn die kan uitstralen naar het omliggende gebied. Dit laatste is afhankelijk van de mate van belasting van de slijmbeurs. De slijmbeurs voelt warm aan en kan wat gezwollen zijn, hoewel dit niet altijd zichtbaar is. De zwelling veroorzaakt verminderde ruimte voor de pees en daarom pijn bij bewegen. Soms is bewegen zelfs niet mogelijk.

Behandeling slijmbeursontsteking

Bij een acute slijmbeurs ontsteking is de fysiotherapeut meestal niet betrokken bij het herstel, omdat deze vorm van bursitis vaak binnen enkele weken vanzelf overgaat. Het is goed om het betrokken gewricht of gebied relatieve rust te geven. Gedoseerd bewegen is aangeraden om het herstelproces te bevorderen. Vaak zal uw arts besluiten om u een injectie te geven met een pijnstillend en/of ontstekingsremmend middel. Bij een chronische slijmbeursontsteking is rust gedurende de eerste 1-3 weken belangrijk. Irritatie van de slijmbeurs kan het best vermeden worden door geen bewegingen of belastingen te maken die dat veroorzaken. Regelmatig onbelast bewegen, binnen de pijngrens, daarentegen bevordert het herstelproces positief en zorgt er bovendien voor dat het gewricht niet stijf wordt. Tijdens uw eerste bezoek zal er een anamnese worden afgenomen en zoekt de fysiotherapeut samen met u naar de achterliggende oorzaak van de slijmbeursontsteking. Alle factoren die het herstel kunnen beïnvloeden zullen worden bekeken. Als er sprake is van een foutieve houding of bewegingsverloop kan in de behandeling specifiek getraind worden op het ontlasten van de slijmbeurs. Bepaalde spieren die druk uitoefenen op de slijmbeurs worden getraind, zodat de druk op de slijmbeurs vermindert. Na enige tijd zal de druk op de slijmbeurs weer langzaam worden opgevoerd middels speciale oefeningen. Gebleken is dat shockwave therapie hierbij vaak positieve resultaten geeft. Afhankelijk van de ernst van de klachten moet u voor de totale therapie en begeleiding rekenen op een herstelperiode van ongeveer 6 weken.Behandelingen

Algemene fysiotherapie Acupunctuur Shockwave therapie Dry Needling

Contact
Gezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden0413 26 88 83

info@gcuden.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Uden