Hielspoor

Hielspoor is een doornvormige verkalking van de peesplaat aan het hielbeen en ontstaat vaak door overbelasting. Het voelt aan als een stekende pijn bij het lopen of staan.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij hielspoor

De fysiotherapeut doet allereerst onderzoek naar de oorzaak van je klachten. De fysiotherapeut is specialist in de behandeling van hielspoor en werkt indien gewenst samen met een podotherapeut, echografist en de shockwavespecialist.

Als dit het herstel ten goede komt kunnen specialisten als de sportfysiotherapeut of manueel therapeut ook worden ingezet. Zo wordt samengewerkt aan jouw herstel, zodat je zo snel mogelijk je dagelijkse activiteiten pijn- en klachtenvrij kunt hervatten.

Meer over hielspoor

Het hielbeen heeft een belangrijke functie bij het staan en afwikkelen van de voet, is stevig en draagt het lichaamsgewicht. Waar de voetzoolpees aanhecht aan het hielbeen kan een verkalking ontstaan die eruitziet als een benige uitwas aan het bot.

Dit wordt hielspoor genoemd en hoeft niet altijd klachten te geven. Klachten ontstaan pas als het botvlies of het weefsel rondom de hielspoor ontstoken raakt door bijvoorbeeld overbelasting bij lopen of rennen, te lang staan, slecht schoeisel of afwijkingen in voeten waardoor er geen evenwichtige belasting is.

Hielspoor blijkt meer voor te komen bij vrouwen dan bij mannen en meer bij mensen met een staand beroep, overgewicht, een hogere leeftijd en te korte kuitspieren.

Hielspoor geeft een scherpe pijn onder de hiel bij het staan en een stijf, branderig gevoel door de voet heen. De pijn kan uitstralen naar de zijkant van de voet.

Bij hielspoor is ochtendstijfheid karakteristiek, evenals startpijn bij de eerste meters die je loopt na rust. Als er even gelopen is of na een goede warming-up kan de pijn wegzakken.

Afspraak maken