Hielspoor

Hielspoor

Hielspoor

Bij het staan en afwikkelen van de voet heeft het hielbeen een belangrijke functie. Het is een groot en stevig bot waar de achillespees aanhecht aan de achterzijde, dit zorgt ervoor dat bij aanspanning van de kuitspieren het afwikkelen van de voet mogelijk wordt. Het hielbeen is stevig en moet dan ook veel lichaamsgewicht dragen.
De voorvoet wordt met het hielbeen verbonden door de voetzoolpees die doorloopt onder de hele voet. Daar waar de pees aanhecht aan het hielbeen kan een verkalking ontstaan die eruitziet als een benige uitwas aan het bot. Dit uitstekend botdeel wordt een hielspoor genoemd en hoeft niet altijd klachten te geven. Klachten ontstaan pas als het botvlies of het weefsel rondom de hielspoor ontstoken raakt. De oorzaak van de klachten wordt vaak veroorzaakt door overbelasting bij sporten als lopen of rennen, waarbij de voetzoolpees constant wordt uitgerekt. Dit heeft tot gevolg dat er grote spanning komt te staan op de aanhechting van het weefsel van het hielbot. We zien het letsel vaker bij een te snelle opbouw van een training na een periode van rust en bij slecht getrainde sporters. Een andere oorzaak voor het ontstaan van hielspoor is het dragen van slecht of ongeschikt schoeisel. Hierdoor kan een onevenwichtige belasting van de peesplaat ontstaan die leidt tot hielspoorklachten. Bij voetafwijkingen zoals platvoeten of een holle stand van de voeten kan de voet afwijken naar links of rechts en zo een onevenwichtige verdeling van kracht op de peesplaat geven, welke ook weer kunnen resulteren in hielspoorklachten. Deze klacht blijkt meer voor te komen bij vrouwen dan bij mannen en meer bij mensen met een staand beroep, overgewicht, een hogere leeftijd en te korte kuitspieren.
Hielspoor geeft een scherpe pijn onder de hiel bij het staan en een stijf, branderig  gevoel door de voet heen. De pijn kan uitstralen naar de zijkant van de voet. Bij hielspoor is ochtendstijfheid karakteristiek, evenals startpijn bij de eerste meters die men loopt na rust. Als men even gelopen heeft of na een goede warming-up kan de pijn wegzakken.

Behandeling hielspoor

Er zal eerst gestart worden met een intake gesprek gevolgd door een lichamelijk onderzoek. De fysiotherapeut kan hierbij samenwerken met een podotherapeut die bijvoorbeeld op maat gemaakte inlegzooltjes kan maken om de klachten te verminderen. Voordat behandeling wordt gestart zal er eerst onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van uw klachten. Hielspoorklachten blijken effectief te reageren op echografie in combinatie met shockwave therapie. Daarnaast kan een beweegadvies met gerichte oefentherapie gegeven worden voor een rustige opbouw van het herstel van de aangedane structuren.   Behandelingen

Algemene fysiotherapie Acupunctuur Shockwave therapie (ESWT) Manuele therapie EPTE Dry Needling

Bel mij terug


Gezondheidscentrum Uden
Velmolenweg 77
5401 HL Uden
0413 26 88 83
Routebeschrijving

Copyright 2019 - Gezondheidscentrum Uden

Gezondheidscentrum Uden https://plus.google.com/b/111259946561989379830/111259946561989379830
Velmolenweg 77 Uden, Noord-Brabant 5401 HL Netherlands
Phone: 0413268883